An internship at the University Museum Groningen

Dutch version below

Communication students from the master Science Education and Communication have some room for elective courses in their schedule. They could, for instance, fill this with courses from their own specialty, like biology, chemistry or physics. Alternatively, they can choose to extend their research or external assignment, or they can elect a small internship in science communication. This is what Veerle Nijeboer choose to do. She went for an internship at the University Museum Groningen. “That way I could get some additional work experience besides the External Assignment.”

Her Internship was only nine weeks long, so before Veerle could start her internship, she had to consider carefully what she wanted to achieve in this short period of time. “I had to indicate what I wanted to learn, or which qualities I possessed which they could utilize.” This was quite difficult to determine for her, since it was her first internship. “I was also not sure what the museum did and what happens behind the scenes in a museum.” It was only after a few meetings that she could make a specific plan.

Veerle was responsible for the official opening of a new exhibit on the history of the university. So she had to arrange catering, entertainment and promotion as well as directing the event itself. “I actually had three assignments”, she says. “For instance, a press release had to be sent to the papers and a news item on the opening had to be placed on the website of the university. I wrote both. Besides that, I made sure to communicate the scientific content in a fun way to the readers on Twitter.”

Previous courses of the EC-master proved really helpful to prepare Veerle for this task. “You want to make science interesting for all possible visitors, even if they are not directly interested in the science by themselves,” she explains. “That is what I have mostly done on the social media and for the press release. I have tried to present the science in such a way that everyone understands or can link it to their daily tasks. Eventually, you hope that readers start to enjoy it, find it interesting, or start to understand what it is about.”

Despite the stressful start, Veerle really enjoyed her short internship. “At the beginning, I was really scared that it would all not work out”, she says. “This was my first internship and I had no idea what I was doing exactly. My colleagues at the museum did have a lot of confidence in me, and after a while I discovered that I was indeed doing quite well. This again proves that you can do more than you initially think.” An internship at the University Museum is definitely advisable according to Veerle. “There are many different possibilities that connect to the EC-master and your preferences. You get quite a lot of responsibility, but also a lot of trust in your own abilities.”


Een stage bij het Universiteitsmuseum Groningen

Communicatiestudenten van de master Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen hebben tijdens hun studie wat keuzeruimte. Dit kunnen ze bijvoorbeeld invullen met vakken van hun eigen studierichting, zoals biologie, scheikunde of natuurkunde. Daarnaast kunnen ze ervoor kiezen om hun onderzoeken of externe opdracht te verlengen, of om een korte stage in de wetenschapscommunicatie te doen. Zo heeft Veerle Neijboer ervoor gekozen om een stage te doen bij Universiteitsmuseum Groningen. “Zo kon ik naast de Externe Opdracht nog wat extra praktijkervaring opdoen.”

Haar stage duurde slechts negen weken, dus Veerle moest eerst goed nadenken over wat ze in die korte tijd precies wilde bereiken. “Ik moest aangeven wat ik daar wilde leren, of wat voor kwaliteiten ik had die ze konden benutten”, vertelt ze. Dit was haar eerste stage, dus dat vond ze nog erg moeilijk om aan te geven. “Ik wist ook niet zo goed wat het museum allemaal deed en wat er allemaal achter de schermen van een museum gebeurt.” Pas na een aantal gesprekken heeft ze een concreet plan kunnen opstellen.

Veerle was verantwoordelijk voor de officiële opening van een nieuwe tentoonstelling over de geschiedenis van de universiteit. Ze moest bijvoorbeeld zorgen voor de catering, het entertainment, de berichtgeving en ze moest het evenement zelf in goede banen leiden. “Eigenlijk had ik dus drie opdrachten”, zegt ze. “Er moest bijvoorbeeld ook een persbericht naar de krant worden gestuurd en op de website van de universiteit moest een nieuwsbericht worden geplaatst over de opening. Die heb ik allebei geschreven. Daarnaast heb ik er op Twitter voor gezorgd dat de droge wetenschappelijke stof op een leuke manier naar de lezers werd gecommuniceerd.”

Voor de berichtgeving heeft Veerle veel aan de EC-master gehad. “Je wilt de wetenschap interessant maken voor alle mogelijke bezoekers, ook al zijn ze er zelf niet direct in geïnteresseerd”, legt ze uit. “Dat is wat ik vooral heb gedaan op de sociale media en voor het persbericht. Ik heb geprobeerd om die wetenschap zo weer te geven dat iedereen het snapt of het kan linken aan hun dagelijkse bezigheden. Uiteindelijk hoop je dat de lezers het toch een beetje leuk en interessant gaan vinden of gaan begrijpen waar het over gaat.”

Veerle heeft ondanks een stressvolle start erg genoten van haar korte stage. “Aan het begin was ik wel echt bang dat het allemaal niet ging lukken”, zegt ze. “Dit was mijn eerste stage en ik had geen idee waar ik precies mee bezig was. Mijn collega’s daar hadden wel allemaal enorm veel vertrouwen in mij en na verloop van tijd kwam ik erachter dat het me inderdaad best goed afging. Zo zie je maar weer dat je meer weet en kunt dan je in eerste instantie denkt.” Een stage bij het Universiteitsmuseum is volgens Veerle dan ook zeker aan te raden. “Je hebt er veel verschillende mogelijkheden die aansluiten bij de EC-master en jouw voorkeuren. Je krijgt er best wel veel verantwoordelijkheid, maar ook heel veel vertrouwen in je eigen kunnen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s